onsdag 6 mars 2013

Ärlighet



Ärlighet betyder inte att du måste berätta för allt och alla vad du tycker, tänker, känner och tror i varje ögonblick. Ärlighet betyder beständighet, konsekvens. Att du är trogen mot dig själv. Att inget du tänker står i motsättning till vad du känner och inget du gör står i konflikt med vem du är.

Att hela tiden rapportera vad som pågår i ditt inre, eller agera ut alla impulser utan att lägga band på dig själv är inte balanserat. Det är ett tvångsmässigt beteende. Inte ärlighet.

Om någon, som har talat mer än han lyssnat, kommer på sig själv med detta och ber om ursäkt, så behöver du ju inte säga:
     "Ja, jag tyckte nog att du pratade för mycket." 
Detta är kanske vad du tyckte, men det finns ingen som helst anledning att säga så. Detta får motparten att känna sig liten och dum. Det räcker med att han gjort insikten själv, utan att du ska lägga sten på börda. Om du istället säger:
     "Det gör inget", så kommer stämningen snart att bli bättre istället för än mer tryckt.

Ärlighet är inte sanningssägeri. Att gå omkring och "avslöja" andras självbedrägerier, livslögner, önsketänkande eller illusioner är rått och hjärtlöst. Låt alla ha sin egen sanning tills de är villiga att ompröva den. Om det är så att de inte vill inse sitt eget bästa är det deras val, inte ditt. Att försöka "tvångsdöpa" människor gör dem bara fientligt inställda till din "sanning". Och dessutom, eftersom det är Kärleken som är Sanningen, så har den raskt försvunnit när du försöker tvinga på folk dina åsikter, alldeles oavsett hur rätt och riktiga och sanna de är. Kärleken äger alltid företräde.

Du är en människa i samspel med andra människor. Var dig själv trogen och du har uppfyllt det första kriteriet för ärlighet. Samarbeta ärligt med andra, i balans med andra, och med ödmjukhet och respekt för andras egenvärde, så finns det ingen som helst mening med att gå omkring och kasta ditt inre i ansiktet på folk. Håll för dig själv det som inte adderar lycka till världen. Att vara privat är inte oärligt. Inte heller att hålla inne fakta som menligt skulle skada andra. Använd ditt förnuft. Inte plikt. Var flexibel. Och har du stor sjävdisciplin och ett ännu större hjärta, välj då de handlingar som både i ett kortare och längre perspektiv sprider mesta möjliga lycka till största möjliga antal. Och skulle du bli osäker på vad detta skulle vara för handling, behandla då allting med kärlek så kan du aldrig göra fel. Gör mot andra såsom du skulle vilja se att andra gjorde mot dig. Detta är ärlighet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar